Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Υ.ΠΑΙ.Θ. - Νόμος για την αξιολόγηση


Αρ. Πρωτ.398Αθήνα 13/11/2013
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Σα να μην πέρασε μια μέρα από το Φεβρουάριο όταν η πολιτική ηγεσία του  Υ.ΠΑΙ.Θ.«καλούσε» τη Δ.Ο.Ε. σ' έναν «διάλογο», τον οποίο  δικαίως είχαμε χαρακτηρίσει προσχηματικό, για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση, αφού προηγουμένως είχε επιδεικτικά αγνοήσει όλες τις θέσεις και τις προτάσεις μας, έβγαλε από την κατάψυξη το ίδιο σχέδιο και το έκανε νόμο του κράτους (Π.Δ. υπ. αριθμ.152/ 5-11-2013).
  Έτσι απλά, διέγραψε την ατυχή διαδρομή του, τότε, σχεδίου στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ούτε μια γραμμή από τις θέσεις της Ομοσπονδίας των 60.000 εκπαιδευτικών της Α/θμιας εκπαίδευσης και δεν άλλαξε σε τίποτα τη φιλοσοφία της κατηγοριοποίησης και της χειραγώγησης που, δυστυχώς, αποτελεί κοινό τόπο όλων των νόμων περί αξιολόγησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η πολιτική ηγεσία «ξέχασε» όλες τις θετικές εκφράσεις της για τις παρατηρήσεις της Δ.Ο.Ε. στις συναντήσεις της 18ης Ιουλίου, 10ης Σεπτεμβρίου και 20ης Νοεμβρίου του 2012, για το θέμα της αξιολόγησης, παρατηρήσεις και προτάσεις για μια ανατροφοδοτική, γνήσια παιδαγωγική διαδικασία ουσιαστικής βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Κυρίως «ξέχασε» τη θέση - προϋπόθεση που είχαμε καταθέσει. Το ότι «δεν μπορεί να υπάρξει για το θέμα αυτό οποιαδήποτε συμμετοχή μας σε διάλογο όσο η αξιολόγηση συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη και τις απολύσεις εκπαιδευτικών που προβλέπονται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο (Νόμοι 3848/2010 και 4024/2011).
Συνεχίζοντας να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των μονομερών αποφάσεων χωρίς κανένα διάλογο με τη Δ.Ο.Ε., η πολιτική ηγεσία με κάθε της κίνηση βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην αδιέξοδη πολιτική της και τον εκπαιδευτικό κόσμο και καθιστά τη μετωπική σύγκρουση μονόδρομο.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ήδη τοποθετήθηκε σχετικά με την πρώτη πράξη της επικοινωνιακής παράστασης που έχει στήσει το Υπουργείο για να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία από την ουσία της πολιτικής της που είναι η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καταδίκασε την επονομαζόμενη «αυτοαξιολόγηση» που ετοιμάζει το Υπουργείο.
  Το ίδιο, αναπόφευκτα, γίνεται και με το νέο Π.Δ.  για την αξιολόγηση. Ένα νόμο με τον οποίο το Υπουργείο, πεισματικά,  αρνείται, για μια ακόμη φορά, να μπει στη διαδικασία ειλικρινούς και ουσιαστικής αξιολόγησης όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον (υποδομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, οργάνωση, επιμόρφωση) ξεκινώντας, όπως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο,  από το ίδιο. Ένα νόμο που εναρμονίζεται πλήρως με τις αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές ποσοστώσεις του Ν.4024/2011 , κατηγοριοποιεί εκπαιδευτικούς και σχολεία και είναι φτιαγμένος για να λειτουργήσει ως εργαλείο στασιμότητας, διαθεσιμότητας και απολύσεων.
  Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών μας σε ζούγκλα. Το απαράδεκτο νομοθέτημα θα μείνει γράμμα κενό.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα συνεχίζει να αγωνίζεται  για:
  • Αξιολόγηση όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.
  • Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (Ν.3848/2010, 4024/2011 και Π.Δ. 152/2013)
  • Καμία κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών - μαθητών -σχολείων.
  • Καμία αξιολόγηση -χειραγώγηση.

  Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:
  • Ø Αποτρέπουμε την πραγματοποίηση των σεμιναρίων των στελεχών για την ψευδεπίγραφη αυτοαξιολόγηση.
  • Ø Ενημερώνουμε εκπαιδευτικούς, φορείς και γονείς για τις θέσεις μας και τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου.
  • Ø Απαιτούμε συνάντηση - ουσιαστική συζήτηση με την πολιτική ηγεσία.
  • Ø Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εφαρμοστούν οι νόμοι που θα διαλύσουν το δημόσιο σχολείο και θα εξοντώσουν τους εκπαιδευτικούς.
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε να προσέχετε το λεξιλόγιό σας όταν αφήνετε το σχόλιό σας.